Pályázatunkról

„Értékek élménye - Gyűjtemények Háza“ Kecskeméten, a Bozsó Gyűjtemény fejlesztése

Az „Értékek élménye - Gyűjtemények háza” Kecskeméten, a Bozsó Gyűjtemény fejlesztése című, DAOP 2.1.1/B-09-2009-0019 azonosító számú projekt a Dél-alföldi Operatív program keretében valósult meg. Kedvezményezettje Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, az elnyert támogatás 254.971.879 forint, a projekt teljes költsége 299.971.879 forint, az önerőt az önkormányzat finanszírozta. A kivitelezést a VER-BAU Kft. végezte.

A Bozsó Gyűjtemény az ország egyik legnagyobb és legkvalitásosabb magángyűjteménye, néprajzi, iparművészeti, egyházművészeti és képzőművészeti kiállítással. A projekt során a Gyűjtemény Fecske utcai szárnya teljesen megújult, helyet adva a Hanga Óragyűjteménynek. Számos új látogatóbarát szolgáltatás várja a vendégeket. A pályázati keretek között létrejött új szolgáltatások bevezetésének célja: a régióban különlegesnek és egyedinek számító – multikulturális, interaktív és családbarát – múzeumi kínálat megteremtése, amely regionális, de akár országos érdeklődésre is számot tarthat.

A cél az volt, hogy az egészséges emberek és a fogyatékkal élők számára egyaránt látogatóbarát, interaktív szolgáltatások alakuljanak ki. Ilyen például a tapintható makett, az érintőképernyős információs pultok, akadálymentesítés, „braille” feliratok, többnyelvű audio-guide rendszer. Az új időszaki kiállítótér lehetőséget biztosít helyi, illetve fiatal művészek bemutatkozása mellett úgynevezett „Brand-kiállítások” megszervezésére is.

A projekt eredményeként olyan családi programokra lesz lehetőség, amelyek keretében a gyermekek és szüleik különböző művészeti, kézműves és gasztronómiai foglalkozásokon vehetnek majd részt, autentikus környezetben. Ezen kívül óvodai és iskolai csoportok számára gyakorlati művészeti órákat lehet tartani, szakemberek irányítása mellett. A fejlesztés lehetőséget ad a vendéglátó funkció kialakítására is.

pályázati logo